Er is hier in huis al veel geautomatiseerd rondom een Homey Pro, hoewel slimmer maken een betere omschrijving is. Onze verlichting inc. nu ook diverse kerstverlichting, de temperatuur regeling, vloerverwarming, alarmsysteem, enz. zijn slim gemaakt. Aangezien de buitentemperatuur weer gestaag daalt en daarmee de luchtvochtigheid lager wordt, heb ik onze oude luchtbevochtiger weer van zolder gehaald en dat brengt mij weer op het idee het plan op te pakken om de luchtbevochtiger slim te maken.

Eigenlijk is de Venta luchtbevochtiger maar een dom ding; je zet hem aan en dat is het dan. Draaien tot je droog loopt en afslaat. Dat is nou niet echt smart en daarom besluit ik het plan dit jaar ten uitvoer te brengen: het smart maken van de Venta!

de Venta LW45 luchtbevochtiger

Er zijn wel oplossingen op de markt dat wanneer de luchtvochtigheid zijn ingestelde waarde bereikt de luchtbevochtiger uit zet, en weer inschakelt wanneer de minimaal ingestelde waarde weer bereikt wordt maar dat kan niet werken op de Venta LW45. De Venta gaat namelijk niet weer automatisch aan wanneer je de spanning weer inschakelt. Je moet altijd daarna de powerknop weer indrukken. Tevens is het geen slimme manier.

Op een Homey Pro is absoluut een Venta slim aan te sluiten. Draadloos en via Z-Wave is de bedoeling en ik ga eens zoeken op internet of ik hier voorbeelden van kan vinden. Ik vind er een die in de buurt komt maar dat is ook weer niet de bedoeling. Wel vind ik hier informatie betreft de aansluitingen van het bedieningspaneeltje en de verbindingskabel die tussen de hoofdprint en de bedieningsprint loopt. Hier kunnen we wel iets mee.

I/O

Wat is nodig om de Venta voldoende te kunnen besturen? Ik denk dat met de volgende I/O te kunnen doen:

 • in- en uitschakelen van de Venta
 • tussen de fan standen 1 t/m 3 kunnen schakelen
 • inlezen of de Venta aan of uit staat
 • inlezen of het water in de Venta op laag niveau staat

Dat zijn 2 uitgangen en twee ingangen. De Fibaro Smart Implant bijvoorbeeld kan dat doen. Na enige afweging besluit ik dat ik met Homey via een Fibaro Smart Implant module wel de benodigde informatie uit de Venta kan halen en de benodigde commando’s naar de Venta kan sturen.

Fibaro’s Smart Implant

De Smart Implant is een soort I/O module die communiceert via Z-Wave. Dat maakt het perfect in onze situatie om het Z-Wave netwerk verder uit te breiden en het daarmee betrouwbaarder te maken. De Smart Implant heeft zelf een spanning van 9-30 VDC nodig om te kunnen functioneren en dat is aanwezig in de Venta omdat deze op een gelijkspanning van 24 V werkt via een externe voedingsadapter. De uitgangen van de Smart Implant zijn potentiaal vrij dus hebben geen nadelige invloed op de werking van de Venta zelf. Ik wil deze rechtstreeks parallel aan de contacten van de betreffende drukknopjes van het bedieningspaneel verbinden aan de zijde van de hoofdprint. Nog even uitzoeken waar ik de juiste verbindingen op een nette manier kan maken dus.

Een nadeel van de Smart Implant is dat wanneer je de ingang actief maakt de gekoppelde uitgang ook hoog wordt. Fibaro schijnt dit niet los aanstuurbaar te hebben gemaakt in hun firmware. Ook iets om op te lossen.

De 2 ingangen van de Smart Implant zijn ingangen die aan de negatieve zijde van de voeding moeten worden gehangen (pull down) willen zij kunnen worden ingelezen. Aangezien ik dacht deze aan de kant van het IC die de besturing van de LED’s voor zijn rekening neemt te verbinden aangezien volgens de info van eerder genoemde project dit IC de LED’s aan de negatieve kant van de voeding verbind werkt niet. Er blijkt dan toch nog een te hoge spanning te staan op deze punten voor een goede status detectie en is daarmee onbruikbaar voor het beoogde doel. Ik besluit een optocoupler te gebruiken zodat ik ook aan deze kant de signalen galvanisch gescheiden heb en toch het signaal in kan lezen.

Wat heb je nodig?

Om dit project zoals omschreven tot een goed einde te kunnen brengen heb je nodig:

 • natuurlijk een Venta LW45 luchtbevochtiger, of een Venta die er technisch aan gelijk is
 • een Fibaro Smart Implant
 • een Homey (pro)
 • Homey programmeer skills
 • een klein vermogen soldeerboutje of regelbaar soldeerstation
 • soldeertin
 • soldeerflux
 • soldeer skills
 • knip-, strip-, en punttangetje
 • kleine schroevendraaiertjes
 • wat stukjes draad
 • 2 PC817 of equivalente optocouplers
 • stukjes dubbelzijdige foamtape
 • tijd
 • en zin

Schema

Zoals gezegd betrekken we de voeding van 24VDC rechtstreeks uit de voeding van de Venta. Daarnaast lezen we de status voor aan/uit en wanneer het water op rechtstreeks van de LED’s op de Venta. Dit is te zien aan de linkerkant van het schema. De aansluiting hiervoor kunnen we maken in de buurt van de connector waaraan de flatcable naar het printje van de bediening wordt ingeplugd. Onderstaande schema maakt het duidelijk:

Schema Smart Venta Z-Wave connectie

De aansturing van de Venta wordt gedaan door parallel aan de drukknopjes de potentiaal vrije contacten van de Smart Implant te verbinden. Dit deel is aan de rechterkant van het schema te zien.

Bouwen

Neem de motor uit de Venta en haal de bovenkant met het display er af. Deze zit aan de buitenste armen vastgeklikt aan het onderste deel. Bekijk of rond de connector de soldeereilandjes op dezelfde plaats zitten als bij het voorbeeld. Mocht het er iets anders uit zien dan dien je nog uit te zoeken of de verbindingen op dezelfde plaats gemaakt kunnen worden. Gebruik hiervoor de schema’s van de de hierboven gegeven hyperlinks om dit uit te vogelen. Maak alle verbindingen zoals op schema is aangegeven. Zorg ervoor dat de Smart Implant al is gekoppeld met Homey. Later kun je hier niet meer makkelijk bij zonder de motor uit te nemen en te openen. Als je de Smart Implant er op een andere manier dan ik heb gedaan monteert zodat je met een pinnetje de koppelknop kan bedienen is dat wel makkelijker.

Ik heb het op deze manier ingebouwd (let niet op de manier waarop, dit is voor verbetering vatbaar als je er meer tijd voor uittrekt). Ik heb voor de optocouplers een printje van Ben’s Electronics gebruikt. In mijn geval nog geen € 3,-. Dit printje heeft ook 2 led’s om de status weer te geven van de aansturing.

Ik kwam er achter dat de inputs aan de negatieve zijde aan elkaar zaten (common massa) maar dat mag nu juist net niet. Ik heb daarvoor het e.e.a. moeten onderbreken (zie rode markering) op de print om het los te koppelen. Daarnaast dien je de weerstanden aan de transistor zijde van de optocouplers te overbruggen (zie zwarte markering) omdat anders de spanning van Fibaro’s Smart Implant input niet laag genoeg wordt en de juiste status niet geregistreerd wordt. Ik heb in mijn uitvoering maar gewoon de bedrading quick ’n dirty op pin 4 van de 817’s gesoldeerd. 🙂

De twee gele pinjumpers dienen te worden verwijderd want zij verbinden de uitgangen aan massa, en daarmee ook aan de massa van de ingangen. Je kunt dus net zo goed twee losse PC817 optocouplers gebruiken en inbouwen, die per stuk € 0,25 kosten bij Ben’s.

Homey en Flows

Ik ga er vanuit dat je bekent bent met Homey en hoe je flows maakt. Ook ga ik er vanuit dat de Fibaro al is gekoppeld (ik heb deze “Smart Venta” genoemd) met Homey. Wat we nodig hebben om de Venta slim te maken heb ik eerder al onder I/O opgesomd. Nu is het tijd om dit te vertalen naar Homey’s flows en zal ik mijn configuratie tonen.

Wat hebben we voor variabelen nodig:

 • Boolean of Venta aan of uit is
 • Boolean of Venta leeg of vol is
 • Numerieke variabele voor de gewenste waarde (SP)
 • Een numerieke variabele waar de luchtvochtigheid wordt gemeten (bestaand)

Welke Flows nodig:

 • SET BOOL Venta AAN
 • SET BOOL Venta LEEG
 • SP HUM woonkamer
 • Venta AUTOSTART
 • Venta Speed 1-2-3
 • Venta START
 • Venta STOP
 • Venta Start Fix

Maak in Homey onder Logica de tweetal Booleans aan:

 • Venta AAN – om in te lezen of Venta draait of niet
 • Venta LEEG – om in te lezen of Venta leeg is (duh)

De flows SET BOOL VENTA LEEG en SET BOOL Venta AAN

Ingang 1: Venta aan/uit en Ingang 2: Venta Leeg

Deze twee Booleans laten schrijven had ik eerst wat slimmer gemaakt door te laten triggeren op het schakelen van de ingangen 1 en 2 maar dat werkte niet goed wanneer je de Venta handmatig aan,- of uit zet en wanneer de leeg melding een paar keer achter elkaar werd getriggerd. Maar scannen om de 5 seconden werkt goed genoeg. Wellicht dat de tijd nog wat korter kan maar dat heeft wel een iets grotere belasting van Homey tot gevolg. Maak in Homey onder Logica een numerieke variabele aan:

 • SP HUM woonkamer – om het gewenste Setpoint in te kunnen stellen. Een waarde van 55 (% rel. vochtigheid) is prima.

Het Setpoint (SP) moet worden vergeleken met een gemeten waarde (PV) om de Venta te starten of te stoppen. Ik gebruik hiervoor een bestaande Aqara vochtsensor om deze waarde te meten en deze te vergelijken met de variabele SP HUM woonkamer. Aangezien er altijd een bepaalde tijd tussen de twee gemeten waarden van de Aqara zit, is het inbouwen van een timer niet nodig.

Ik ben er achter dat de Fibaro de vervelende eigenschap heeft dat de uitgang schakelt wanneer de gekoppelde ingang getriggerd wordt en daarom een extra flow moet worden gemaakt om dit elke keer te resetten. wanneer ingang 1 gesloten is en de boolean Venta AAN is ‘ja’, zet dan de uitgang 1 na 1 seconden weer uit. Eigenlijk maken we er een puls van en dat zorgt er voor dat wanneer we de Venta met de hand uit of aan zetten met de toets op de Venta dit dan ook gecorrigeerd wordt.

De flow Venta Start Fix hiervoor:

De flows Venta START en Venta STOP

Je ziet dat ik een notificatie laat maken in de Homey app om zo een idee te hebben of het functioneert. Wanneer ik er vertrouwen in heb dat het goed werkt, haal ik deze weg.

De flows Venta AUTOSTART en Venta Speed 1-2-3

De flow Venta AUTOSTART vergelijkt de gemeten waarde van de Aqara met het SP van de numerieke variabele en zal Venta starten of stoppen.

De flow Venta Speed 1-2-3 doet niet anders dan de drukknop simuleren met een puls. Deze wordt echter niet apart ingelezen maar zal handmatig op een stand gezet moeten worden. Normaal staat deze bij ons op stand 2.

Succes met bouwen!

Waarschuwing valse COVID-19 email nieuwsberichten

PAS OP! Wees bewust van het feit dat spammers juist in deze tijd extra actief zijn met het verspreiden van emailberichten met daarin een verwijzing naar nieuws over het Covid-19 virus. Bekijk een onverwacht of verdacht bericht nauwkeurig. Verwijder het bericht bij twijfel. Klik nooit op de in de emailberichten opgenomen hyperlinks. Je computer kan dan mogelijk worden geïnfecteerd met malware zoals ransomware, wat als gevolg heeft dat al je bestanden versleuteld worden. Je merkt dat vaak niet direct omdat dit proces op de achtergrond wordt uitgevoerd. Ontsleutelen van je bestanden is zeer waarschijnlijk niet meer mogelijk.